MP3

MP3

 

MP3 je format za kodiranje digitalnega zvoka. MP3 je tretji format standarda MPEG-1, kjer je bil razširjen za več zvočnih kanalov. MP3 kot format datoteke običajno označuje datoteke, ki imajo osnovni tok avdio in video kodiranih podatkov. MP3 datoteke se običajno uporabljajo za shranjevanje skladbe ali celotnega CD-ja in zahtevajo zelo malo prostora na trdem disku. Računalnik lahko zaradi svoje majhnosti datoteke shrani več sto ali tisoč skladb. (MP3, 2017)

 

STISKANJE

MP3 je poznan kot “izgubljen” format, ker je stiskanje nepovratno, nekateri izvorni podatki pa se med stiskanjem izgubijo, le tisti, ki presegajo slušne zmožnosti večine ljudi. Še vedno pa je mogoče imeti precej kakovostne glasbene datoteke MP3. Stiskanje je običajna tehnika vseh vrst datotek, ne glede na to, ali gre za zvok, video ali slike, da zmanjšamo količino prostora, ki ga zasedejo. Medtem ko ima lahko 3-minutna datoteka brez izgub, na primer zvočna datoteka Waveform (WAV),  velikost približno 30 MB , bi enaka datoteka kot stisnjena MP3 znašala le okoli 3 MB. Kvaliteta MP3 formata ni odvisna samo od stiskanja, ampak tudi od kodiranja. (Gavin, 2018)

 

FORMAT DATOTEKE MP3

MP3 datoteka je sestavljena iz okvirov MP3, pri čemer je vsak okvir sestavljen iz glave in podatkovnega bloka. Okviri niso neodvisni in jih običajno ni mogoče izvleči na poljubnih mejah okvirjev. Podatkovni bloki datoteke vsebujejo podatke o zvoku glede na frekvence in amplitude. Beseda za sinhronizacijo v glavi prepozna začetek veljavnega okvira. Sledijo 3 biti, pri katerih bit kaže, da gre za MPEG standard, preostala 2 bita pa kažeta, da se uporablja plast 3. Po tem se vrednosti razlikujejo, odvisno od datoteke MP3. IOS / IEC  11172-3  določa obseg vrednosti za vsak odsek glave skupaj s specifikacijo glave. Večina datotek MP3 danes vsebuje  metapodatke ID3, ki  sledi okvirjem MP3. Tok podatkov lahko vsebuje izbirno kontrolno vsoto. (Iqbal, 2019)

 

KAKO ODPRETI DATOTETKO MP3?

Številni medijski predvajalniki podpirajo predvajanje datotek MP3. Nekatere od teh so naslednje:

(Iqbal, 2019)

 

KRŠENJE AVTORSKIH PRAVIC

Zaradi samega uspeha MP3-jev smo uporabniki le teh nagnjeni k zlorabi. Piratstvo, kot je nezakonito prenašanje in deljenje glasbe, je postalo velik problem za glasbeno industrijo in predmet odmevnih pravnih dejanj. Čeprav je mogoče glasbene datoteke v spletu naložiti, pa je to še vedno kršitev zakona o avtorskih pravicah. Praviloma so brezplačni prenosi MP3-jev dovoljeni, če jih zagotovi prodajalec, izvajalec ali distributer izvirnega gradiva. Veliko komercialnih datotek, ki se ponujajo na osebnih spletnih straneh ali na odprtih spletnih mestih, kot sta Napster ali MP3.com, je potrebna previdnost, da ne bomo kršili avtorskih pravic. (What Is MP3?, K.H.)

 

VIRI

Gavin, B. (2018). What Is An MP3 File (And How Do I Open One)?. Pridobljeno (6. 1. 2020) s https://www.howtogeek.com/361516/what-is-an-mp3-file-and-how-do-i-open-one/.

Iqbal, K. (2019). MP3. Pridobljeno (6. 1. 2020) s https://wiki.fileformat.com/audio/mp3/.

MP3. (2017). Pridobljeno (6. 1. 2020) s https://sl.wikipedia.org/wiki/MP3.

What Is MP3? (K.H.). Pridobljeno (6. 1. 2020) s https://www.khouse.org/pages/mcat/mp3/what_is_mp3/.