AVI

AVI – Audio Video Interleave

 

AVI format je ustvaril Microsoft leta 1992, z namenom zagotavljanja naprednega in robustnega zapisa zvočnih in video datotek za operacijski sistem Windows.  Še danes je eden izmed najbolj priljubljenih video formatov. (Rugelj, 2019)

Gre za datoteke, v katerih so digitalno shranjeni video ali/in zvočni podatki za namene predvajanja.  AVI datoteke imajo končnico .avi. (AVI File Format Compression Pros and Cons, b.d.)

Datoteka v AVI formatu deluje kot vsebnik za shranjevanje video posnetkov in zvokov, ustvarjenih z uporabo več kodekov, kot sta DivX in XviD. Kodeki se uporabljajo za stiskanje podatkov. (AVI File Format Compression Pros and Cons, b.d.)

 

STRUKTURA

AVI format temelji na formatu Resource Interchange File Format (RIFF) – razvila sta ga IBM in Microsoft. Format določa, da so podatki v AVI datoteki razporejeni v bloke ali kose. (Rugelj, 2019)

Podatki so v AVI formatu so sestavljena iz vsaj dveh obveznih delov:

(Rugelj, 2019 in AVI File Format Compression Pros and Cons, b.d.)

 

STISKANJE

AVI format omogoča uporabo kodekov, ki uporabljajo malo stiskanja, zato datoteke pri shranjevanju zavzamejo več prostora kot drugi video formati (npr. MPEG in MOV).

AVI datoteke so lahko ustvarjene povsem brez uporabe stiskanja. V takem primeru so video in avdio zapisi brez izgube kvalitete, posledica pa je, da so datoteke izjemno velike (pribl. 2-3 GB na minuto videa). Takšna datoteka omogoča predvajanje brez uporabe kodekov. Kakovost ni odvisna od časa za kodiranje/dekodiranje (npr. pri shranjevanju in odpiranju).

 

ODPIRANJE

AVI je bil ustvarjen s strani Microsofta tako, da deluje na vseh Windows operacijskih sistemih. Za predvajanje je v operacijski sistem vključen program Windows Media Player, ki ima privzeto možnost predvajanja datotek AVI (asociacija .AVI datoteke z Media Player).  (Fisher, 2019)

Tudi večina ostalih platform (Mac, Linux) ima vključeno podporo potrebno za odpiranje in ogled datotek .AVI.  (AVI File Format Compression Pros and Cons, b.d.)

Obstaja še veliko brezplačnih programov za predvajanje AVI formata, kot so VLC, ALLPlayer, Kodi in DivX Player, itd., ki omogočajo napredno predvajanje (pomikanje naprej/nazaj, hitrost predvajanja, velikost na zaslonu, vključevanje podnapisov, podpora za dodatne kodeke,…). Pri odpiranju in predvajanju AVI datotek lahko pride do problemov, kadar predvajalnik nima nameščenih takšnih kodekov, kot so uporabljeni pri zapisovanju, kar se nanaša tako na video kot tudi na zvočne kodeke. Predvaja se lahko le, če so nameščeni pravi kodeki. (Fisher, 2019)

Večina odjemalcev za spletne shranjevalne storitve (oblačne storitve npr. Google Drive) tudi omogočajo predvajanje AVI datotek kar z oblaka, kjer so shranjene. (Fisher, 2019)

 

PRETVORBA

Zaradi velikosti datotek, je pogosto smiselna pretvorba v drugi format, ki zavzame bistveno manj prostora na disku, ob le majhni izgubi kvalitete.

Zapis v drugi format omogočajo že kar nekateri predvajalniki (media viewers). V večini primerov pa je treba za pretvorbo v drug format uporabiti določen pretvornik datotek. Zelo enostaven in učinkovit pretvornik je Any Video Converter, ki pretvori AVI format v MP4, FLV, WMV itd. Vse bolj pogosto se predvsem za manjše datoteke uporabljajo spletni pretvorniki kot sta npr. OnlineVideoConverter, FileZigZag, itd. (Fisher, 2019)

 

PREDNOSTI

(AVI File Format Compression Pros and Cons, b.d.)

 

SLABOSTI

(AVI File Format Compression Pros and Cons, b.d.)

 

VIRI

AVI File Format Compression Pros and Cons (b.d.). Pridobljeno 20.12.2019 s https://bytescout.com/blog/2014/08/avi-file-format-and-its-advantages-and.html.

Fisher, T. (2019). What Is an AVI File? Pridobljeno 20.12.2019 s https://www.lifewire.com/avi-file-2619737.

Rugelj, J. (2019). Predavanja pri predmetu Večpredstavnost in hipertekst.